Gitaar stemmen

Zorg er eerst voor dat alle snaren in goede staat zijn. Zijn je snaren een beetje roestig geworden of zijn ze niet meer goed te stemmen? Dan kun je het beste een nieuw setje snaren kopen. Dan kun je beginnen met het stemmen van je gitaar. Anders zullen de liedjes die je speelt waarschijnlijk niet mooi klinken. Zorg dat je weet welke kant je de stemknop moet draaien om de snaar strakker of losser te spannen (zie de afbeeldingen verder naar onderen). Zorg ook dat je de snaar niet te strak aandraait, want het risico dat de snaar dan breekt is groot. Wees echter niet te bang dat de snaar breekt, want de snaar moet wel goed gestemd zijn natuurlijk.

Je kunt de onderstaande tuner gebruiken en per snaar je gitaar stemmen op je gehoor. Het geluid van je computer en van je snaar moeten bijna hetzelfde klinken. Of download op je telefoon/tablet een gitaar stem app voor iOS of Android om per snaar je gitaar te stemmen.

Elke snaar wordt met een letter aangeduid. De snaren heten van de dikste naar de dunste snaar:
“E – A – D – G – B – E”.

Tip: Onthoud de letters van de snaren met: “Een Aap Die Geen Bananen Eet”.

Online je gitaar stemmen

Hieronder kun je online je gitaar stemmen. Je hebt hier wel een microfoon voor nodig. Jouw microfoon vangt het geluid van je gitaar op en vervolgens kun je zien of de snaar goed of niet goed gestemd is. Let goed op dat het stemapparaat de snaar aangeeft die je ook daadwerkelijk hebt aangeslagen. Soms is je snaar zo ontstemd dat hij klinkt als een andere snaar. Draai dan de snaar iets strakker of losser totdat het stemapparaat de snaar herkent.

Microfoontoegang is nodig! Zie je dit icoon  bovenin je browser of verschijnt er een melding? Klik er dan op en klik op microfoontoegang toestaan, herlaad eventueel de pagina. Zonder microfoon werkt het online stemapparaat niet.

Strakker aandraaien
Losser draaien
Gestemd!
Sla een snaar aan
Je microfoon moet ingeschakeld zijn!
#
D
A
E
G
B
E
Volgorde: E A D G B E

Apps om je gitaar te stemmen

Download nu de gratis “Gibson Learn & Master Guitar app” in de Google Play Store om je gitaar te stemmen. Heb je een iPhone of een iPad dan kun je de app GuitarTuna gratis installeren voor het stemmen van je gitaar. Deze app maakt gebruik van je microfoon zodat de app kan aangeven of de snaar wel of niet goed gestemd is.

Klik nu op de afbeelding om doorverwezen te worden naar de Play Store of Apple Store. Voor Android apparaten is de gratis gStrings app ook aan te raden. 

De stemknoppen draaien voor de juiste klank

Om de snaren te stemmen moet je aan de stemknoppen draaien. Op de afbeeldingen hieronder kun je zien welke kant je moet opdraaien. Wat je ook kunt doen is tijdens het draaien de snaar telkens aanslaan om te horen of hij hoger of lager gaat klinken.

 Linksom stemmen gitaar

Rechtsom stemknop gitaar

Digitale Stemapparaten

digitaal stemapparaatHet aanschaffen van een digitaal stemapparaat of het gebruiken van een app vergemakkelijkt het stemmen van je gitaar.

Je hebt verschillende soorten digitale stemapparaten die je kunt kopen. De één heeft alleen een externe microfoon, dus die registreert alleen het geluid dat door de lucht wordt voortgebracht. En de ander heeft een interne microfoon. Deze klem je op je gitaar en deze registreert de trillingen van de gitaar. Stemapparaten met een interne microfoon werken vaak beter dan een apparaat met een externe microfoon, omdat deze niet gevoelig zijn voor geluiden uit de omgeving. Als je een elektrische gitaar hebt kun je een stemapparaat kopen met een ingang voor de stekker die vastzit aan het snoer van je gitaar. Ook deze manier is beter dan dat je gebruik maakt van een externe microfoon.

Digitaal stemapparaat kopen

De onderstaande video helpt je om te stemmen en om je gitaar vast te houden op de juiste manier

In de video hieronder zie je hoe je met een digitaal stemapparaatje je gitaar kunt stemmen. Uiteraard zijn er ook andere mogelijkheden om je gitaar te stemmen zoals het gebruiken van een stemfluitje of een app op je telefoon.