Tokkelen & plectrums

Snaren leren aanslaan

Op deze pagina kun je leren hoe je gitaar snaren kunt aanslaan. In de onderstaande video leer je hoe je kunt tokkelen en hoe je snaren aanslaat met een plectrum.
Zodra je ook weet hoe je snaren aanslaat, kun je beginnen met liedjes.

Als je net begint met gitaar spelen kun je het beste leren met een plectrum te spelen. Heb je nog geen plectrum dan kun je een goedkoop setje plectrums kopen. Een plectrum is een klein driehoekje die je tussen je duim en wijsvinger vasthoudt om de snaren mee aan te slaan.

Tokkelen

Tokkelen (ook wel fingerpicking genoemd) is een techniek waarbij je geen plectrum gebruikt, maar alleen je vingers. Je gebruikt bij het aanslaan niet alleen je duim, maar ook je wijsvinger, middelvinger en ringvinger. Je duim gebruik je om de bas snaren aan te slaan (de drie dikste snaren) en de drie andere genoemde vingers gebruik je voor de overige drie snaren. Het is een speciale techniek waardoor je een stuk sneller liedjes kunt spelen vergeleken met het enkel en alleen spelen met je duim. Deze techniek kun je later ook nog aanleren, maar gebruik in ieder geval een plectrum.