Basis gitaarlessen

Stap 1: Gitaar stemmen + benaming

Voordat je aan de slag gaat met het spelen van je eerste liedje is het belangrijk om eerst je gitaar goed te stemmen, zodat wat je speelt ook zuiver klinkt. Klik op de knop hieronder om alles te weten te komen over het stemmen van je gitaar.

Gitaar stemmen

Benaming gitaar onderdelen

Bij het leren gitaar spelen kom je vaak het begrip frets tegen. Dit zijn de (stalen) balkjes die dwars op de hals van je gitaar liggen. De ruimte tussen deze frets worden voor het gemak op deze site ‘vakjes’ genoemd. Door het indrukken van deze vakjes kun je veel meer klanken per snaar produceren. Je vindt hier een afbeelding met de benaming van alle gitaar onderdelen om je gitaar te leren kennen. Klik hieronder op de knop.

De gitaar onderdelen

Stap 2: Pak je gitaar erbij

Pak je gitaar erbij en en zorg dat je deze correct vasthoudt. Houd je elleboog haaks ten opzichte van de hals van je gitaar en plaats je duim op de achterkant van de hals. Leg je duim niet volledig plat neer aan de achterkant van de hals, want dan kan je met je vingers minder goed bij alle vakjes. Voor jou heb ik de meest gemaakte beginnersfouten laten zien in video’s, zodat jij deze niet meer hoeft te maken. Bekijk de tips om straks nog makkelijker je eerste liedje te kunnen spelen.

Voorkom de meest gemaakte fouten

Stap 3: Zonder noten te lezen je eerste liedje spelen

Je hoeft helemaal geen lastige noten te kunnen leren lezen om gitaar te kunnen spelen. Dit is mogelijk door de tabnotatie. Deze notatie bestaat uit zes lijnen waarbij elke lijn staat voor een snaar van de gitaar. Een cijfer op de lijn staat voor het vakje dat je in moet drukken. Je leest de tab van links naar rechts. Bij een ‘0’ druk je geen enkel vakje in en sla je de snaar los aan. Bij een ‘1’ plaats je je vinger op vakje 1, en sla je de snaar aan. Zo kun je al snel een makkelijk melodietje leren spelen op je gitaar. Onze bezoekers vinden Happy Birthday het allermakkelijkste liedje op onze site en ik zou je dan ook aanraden om na het leren lezen van tabs, te beginnen met het spelen van Happy Birthday.

Tabs leren lezen     Happy Birthday

Stap 4: Speel liedjes met akkoorden

Bijna alle leuke liedjes zijn te spelen met gitaarakkoorden. Een akkoord vorm je door op meerdere snaren tegelijk vakjes in te drukken, en speel je door met je andere hand de snaren aan te slaan. Ook gitaarakkoorden zijn gratis te leren op leergitaar.nl. Zie hiernaast het voorbeeld van het C-akkoord. De verticale lijnen van links naar rechts geven de snaren weer, links de dikke snaar (snaar 6) en rechts de dunne snaar (snaar 1). De horizontale lijnen geven schematisch de frets (balkjes) weer. De ruimte hiertussen wordt gebruikt om je vingers te plaatsen. 1=wijsvinger, 2=middelvinger en 3=ringvinger. Je wijsvinger zet je op vakje één van de tweede snaar, je middelvinger op het tweede vakje van de vierde snaar en je ringvinger op het derde vakje van de vijfde snaar. Nu kun je al één akkoord spelen, leuk hè? Als je een aantal akkoorden kunt spelen dan kun je kijken tussen alle liedjes op onze site en nummers gaan spelen. Ons advies is om elke dag een paar akkoorden erbij te leren en deze continue te oefenen. Succes!

Alle akkoorden     Technieken     Slagritmes