Gitaarakkoorden leren spelen

Hoe lees je een akkoorden schema?

Om te zien hoe je een gitaarakkoord kunt vastpakken bestaat er een handige schematische weergave. In het plaatje rechts zie je hoe het Em-akkoord schematisch wordt weergegeven, maar hoe lees je dit? Het belangrijkste zijn de twee zwarte stippen. Deze stippen geven aan dat je twee vakjes tegelijkertijd moet indrukken, dus daar komen je vingers te staan. De bovenste lijn én de lijn daaronder maken het eerste vakje op je gitaar. En de horizontale lijnen daaronder vormen het tweede, derde en vierde vakje. De verticale rechtopstaande lijnen van links naar rechts geven de 6 snaren van je gitaar aan. De linkse rechtopstaande lijn is de dikke E-snaar (dit is snaar 6). De meest rechtse lijn is de dunne e-snaar (dit is snaar 1). Om het Em-akkoord te pakken druk je dus de vakjes twee in van de vierde én vijfde snaar. De cijfers boven het akkoorden schema geven aan welke vingers je moet gebruiken.

Bekijk Alle Akkoorden

De juiste vingerzetting voor je gitaargrepen

Het maakt uit met welke vingers je de vakjes indrukt om het gitaarakkoord te vormen. Het pakken van de akkoorden met de juiste vingers zorgt ervoor dat het wisselen van akkoorden makkelijker wordt, en dat het makkelijk is om het akkoord te pakken.

Om aan te kunnen geven welke vingers je moet gebruiken worden deze standaard als volgt genummerd:

1 = Wijsvinger

2 = Middelvinger

3 = Ringvinger

4 = Pink

Om terug te komen op het voorbeeld om het Em-akkoord te pakken, hierbij gebruik je dus je middelvinger en ringvinger. En dat is te zien aan de cijfers 2 & 3 die boven het akkoordenschema staan.

Akkoorden leren en onthouden

Om ook (makkelijke) liedjes met akkoorden te kunnen spelen moet je op z’n minst een aantal basisakkoorden op je gitaar kunnen spelen. Een aantal belangrijke akkoorden waar je het beste mee kunt beginnen zijn; C, D, E, Em, G, A, Am en Dm.
Deze gitaarakkoorden zul je waarschijnlijk niet binnen 1 dag onder de knie hebben. Het beste kun je dus beginnen met het leren van 1 a 2 gitaarakkoorden per keer. Leer er steeds een paar bij en oefen met het wisselen tussen de akkoorden die je kent. Stapje voor stapje zul je steeds meer akkoorden onthouden en kunnen spelen.

Akkoorden aanslaan & slagritmes

Een akkoord aanslaan kan heel simpel door van boven naar beneden alle snaren aan te slaan. Maar wil je het net even iets mooier en ritmischer laten klinken, dan kun je het beste een slagje aanleren en deze gebruiken tijdens het spelen van liedjes.

Akkoorden slagjes

Speciale barré akkoorden en akkoorden dempen

Kun je al aardig wat akkoorden spelen en wil je nog meer leren? Leer dan ook hoe je barré akkoorden kunt spelen. Hierbij leg je je wijsvinger plat over meerdere vakjes tegelijk in combinatie met een akkoord. Ook kun je leren hoe je een akkoord gedempt aan kunt slaan voor een speciaal soort geluid. Klik op de knop hieronder om deze akkoorden technieken te leren.

Akkoorden technieken

Een capo gebruiken voor makkelijkere akkoorden

Bij veel liedjes op onze site staat er bovenaan het liedje capo op 1 bijvoorbeeld. Een capo is een klem die je om de hals van je gitaar kunt klemmen om alle snaren hoger te laten klinken. Je kunt de capo op het eerste vakje zetten, maar ook op andere vakjes. De snaren worden door de capo in feite korter, waardoor de klank verandert. Een capo is ook ideaal voor beginnende gitaristen, want door het gebruik van de capo kun je vaak alsnog de makkelijke in plaats van de moeilijke gitaarakkoorden gebruiken.

Capo kopen

Nog meer leren om je favoriete liedjes te kunnen spelen?

Kun je inmiddels een paar akkoorden spelen, maar wil je nog meer leren om je favoriete nummers te kunnen spelen? Bestel dan het online gitaarles pakket met korting. Klik hieronder op “Meer informatie”.

  • 60+ HD videos
  • Vanuit huis leren spelen
  • Veel goedkoper als een gitaar docent
  • Inclusief lesmateriaal
  • Onbeperkt toegang

MEER INFORMATIE