Wat zijn tabs?

Het woord tab komt van tabulatuur. Tabulatuur is een makkelijkere notatie dan muzieknoten. Je hebt tabs voor verschillende instrumenten piano, gitaar en drums.

——————————————-
——————————————-
——————————————-         Afbeelding 1 – Gitaartab
——————————————-
——————————————-
——————————————-

Bij de tabulatuur voor de gitaar heb je zes lijnen. Elke lijn stelt een snaar van de gitaar voor. De bovenste lijn is de hoogst klinkende snaar en de onderste lijn is de laagst klinkende snaar. (Zie afbeelding 2). Als er een getal op de lijn staat word hiermee het vakje dat je in moet drukken bedoeld. Met een vakje bedoel ik de ruimte tussen twee fretten (Zie de afbeelding hierboven).

Als er een 1 op een lijn staat is het de bedoeling dat je vakje 1 indrukt en vervolgens de snaar aanslaat die wordt bedoeld. Als er een 0 staat, sla je de snaar los aan. Dus zonder een vakje in te drukken.

——————————————-    —> Dunne hoog klinkende snaar
——————————————-
——————————————-    Afbeelding 2 – Gitaartab
——————————————-
——————————————-
——————————————-    —> Dikke laag klinkende snaar

Voorbeeld:

————————————–0—–    —> Dunne hoog klinkende snaar
——————————-0————
————————0——————-    Afbeelding 3
—————–0————————–
———-0———————————
—0—————————————-    —> Dikke laag klinkende snaar

In dit voorbeeld zie je dat er op alle lijnen een nul staat. Je leest een tab gewoon van links naar rechts. Een nul betekent dat je geen vakje in hoeft te drukken. De eerste nul helemaal links staat op de onderste lijn, dat betekent dat je de dikke zware snaar los aanslaat. Vervolgens kijk je naar het volgende cijfer en dat is ook een nul. Alleen staat deze nul een lijn hoger dus sla je de snaar onder de dikke zware snaar aan zonder een vakje in te drukken. Om deze tab te spelen kijk je naar je gitaar en sla je eerst de dikke snaar los aan en ga je vervolgens met je hand naar beneden om alle snaren aan te slaan.

Meerdere snaren tegelijkertijd aanslaan

Nadat je de beginners liedjes hebt gespeeld kom je ook tabs tegen waarbij er getallen boven elkaar staan. Als er getallen boven elkaar staan druk je meerdere vakjes tegelijk in en sla je meerdere snaren (tegelijk) aan.

---0----
--------
--------
--------
---2----
--------

In bovenstaand voorbeeld waar er twee getallen boven elkaar staan druk je het tweede vakje op de vijfde snaar in en sla je de vijfde en de eerste snaar tegelijk aan.

Een akkoord in een tab

Het kan ook zijn dat de getallen die boven elkaar staan een akkoord aanduiden. Een voorbeeld daarvan zie je hieronder. Als er meerdere getallen boven elkaar staan kunnen deze een Gitaarakkoord aanduiden. Dan druk je de vakjes wél tegelijk in, maar hoef je de snaren niet tegelijk aan te slaan. Een akkoord kun je namelijk aanslaan door alle snaren achtereenvolgens aan te slaan. Voor meer over akkoorden aanslaan zie de pagina akkoorden spelen.

----0-----
----0-----
----0-----
----2-----    –> Em akkoord in een tab weergegeven.
----2-----
----0-----

Speciale notaties voor gitaar technieken

Verder zijn er nog een heleboel soorten notaties. (Zie afbeelding 4). Bijvoorbeeld 7/8 als je dit ziet staan bedoelen ze ermee dat je vakje 7 aanslaat, en vervolgens je vinger van vakje 7 doorschuift naar vakje 8. Dit doe je zonder de snaar nog een keer aan te slaan. In het engels wordt dit slide up genoemd.

/ = slide up
\ = slide down
h = hammer-on
p = pull-off                                         <— Afbeelding 4 – Notaties
~ = vibrato
x = Mute note (Dempen)

Leer deze notaties spelen op de pagina Pull off, hammer on, vibrato

Het spelen van tabs is vrij makkelijk vergeleken met noten. Doordat noten leren vrij veel werk is. Echter kun je bij tabs niet zien hoelang je de noot moet laten klinken. Maar toch kun je een liedje met tabs ook goed leren spelen door het echte nummer te beluisteren. Ik hoop dat je nu beter begrijpt wat tabs zijn.

Videoles gitaar tabs leren lezen (Engels)